Vdrževanje in obnova atletskih stez

Atletske steze iz peščenih materialov je potrebno redno vzdrževati.
 

Spomladanska ureditev peščene atletske steze

 
Pred začetkom uporabe atletske steze v spomladanskem času moramo izvesti kvalitetno ureditev, podobno kot pri peščenih teniških igriščih. Počistimo plevel in mah, odstranimo odvečni opečni zdrob, dodamo manjkajoči opečni zdrob ter primerno navlaženo površino utrdimo z ustreznim valjarjem, ki ne sme biti težji od 500 kg. Valjarji, ki se uporabljajo v gradbeništvu, niso primerni za utrjevanje peščenih atletskih stez. Brez kvalitetne spomladanske ureditve se zelo poveča možnost poškodb pri uporabnikih.
 
Neredno vzdrževanje privede do tega, da postane peščena atletska steza neuporabna in nevarna za uporabo. Površina je neprepustna za vodo, prekomerno poraščena s plevelom in mahom, zgornji sloj opečnega zdoba se izrabi in začne mešati s spodnjo peščeno podlago. V takem primeru je večinoma potrebno zamenjati obstoječi sloj opečnega zdroba, nemalokrat pa taka obnova predstavlja tudi večji gradbeni poseg.
 
 

Vzdrževanje in čiščenje atletskih stez na sintetičnih podlagah ( tartan ) 

 
Redno vzdrževanje
 
Atletske steze na sintetičnih podlagah ( tartan ) so uporabne  celo leto, z leti uporabe pa se na površini nabere kar nekaj nečistoč , ki jih je potrebno odstraniti.
 
Za ohranitev  optimalnih pogojev uporabe moramo tako površino tudi vzdrževati, kar pomeni , da je potrebno atletsko stezo vsaj enkrat letno očistiti z vodnim curkom pod visokim pritiskom, s za to namenjenimi primernimi napravami.
 
 
Le ustrezno vzdrževana površina atletske steze na sintetični podlagi ( tartan ) bo služila svojemu namenu.