Umetna trava - Priljubljena podlaga za površine namenjene športu

Umetna trava je sodobna večnamenska športna podlaga, primerna za vse igre z žogo. Udobnost igranja in nizki stroški vzdrževanja jo uvrščajo med bolj priljubljene sintetične podlage. Sodobna tehnologija izdelave umetne trave, izbira različne višine umetne trave, različne tehnologije montaže ustrežejo potrebam še tako zahtevnega kupca. Umetna trava se razlikuje po namenbnosti, višini in gostoti tkanja.
 

 

Tenis
 

Teniška igrišča na umetni travi so po igralnih lastnostih zelo podobna peščenim igriščem, omogočajo optimalen odboj žogice in primerno drsnost pri igri. Za teniška igrišča se uporablja umetna trava višine 20 mm, polnjena s suhim, pranim kremenčevim peskom, granulacije 0,3-0,8 mm, potrebna količina je cca. 25-28 kg /m2.
 
  
Stroški vzdrževanja v primerjavi s peščenimi igrišči so bistveno nižji, vseeno pa je igrišče na umetni travi potrebno vzdrževati, saj se v nasprotnem primeru umetna trava prehitro obrabi in skrajša se njena življenjska doba. Umetna trava ob ugodnih vremenskih razmerah omogoča podaljšanje igralne sezone na 12 mesecev. Umetna trava je dobavljiva v zeleni, rdeči in modri barvi. Namestiti jo je mogoče na vodoprepustno, utrjeno peščeno podlago, lahko pa tudi na asfaltno oz. betonsko površino. Življenjska doba redno vzdrževanega teniškega igrišča je okrog 15 do 20 let.  
 

 

Nogomet    

Z nogometnim igriščem na umetni travi si zagotovimo konstantnost pri procesu treniranja in znižamo stroške vzdrževanja.
 

 

Umetna trava za nogometna igrišča se polaga na vodoprepustno utrjeno peščeno podlago. Višina trave je med 40 in 60 mm. Trava je polnjena s kremenčevim peskom in gumi granulatom, ki je lahko iz mlete gume (SBR) oz. je pridelan sintetično (EPDM), v zadnjem času pa so dobavljiva tudi eko  polnila. Nogometno igrišče iz umetne trave je potrebno redno vzdrževati, sicer pride do pomanjkanja in prekomernega strjevanja zgornjega polnila - gumi granulata. Površino je potrebno redno čistiti in krtačiti, tako sproti odstranjujemo odpadle nitke in vzdržujemo raven polnila, večkrat letno pa je potrebno s posebno napravo dekompaktizirati - razrahljati polnilo. Življenjska doba redno vzdrževanega nogometnega igrišča iz umetne trave je okrog 15 let.

 

 

Golf green 

Z greenom iz umetne trave si vse užitke ob igranju golfa približamo našemu domu. Kvalitetna, zelo gosto tkana umetna trava višine 15 mm zagotavlja, da bomo green lahko brez večjih stroškov vzdrževanja uporabljali v vseh letnih časih. Umetna trava je delno napolnjena s kremenčevim peskom.
 
Pred polaganjem umetne trave moramo ustrezno pripraviti teren, umetna trava se položi na ne preveč utrjeno peščeno površino. S stopnjo utrjenosti peščene podlage pod umetno travo lahko delno reguliramo hitrost našega greena.

 

 

Večnamenska igrišča

Umetna trava za preplastitev večnamenskih igrišč je zelo gosto tkana, višine 15 mm. Najbolj primerna je za preureditev starih asfaltnih igrišč.
Če staro igrišče, ki bi sicer zahtevalo generalno obnovo, prekrijemo z umetno travo, bomo uporabnikom zagotovili vsaj 15 let nadaljnje brezskrbne uporabe.
 
Umetna trava je polnjena s kremenčevim peskom granulacije 0,3-0,8 mm. Igrišče vzdržujemo z rednim krtačenjem.
Ob ugodnih vremenskih pogojih lahko takšno igrišče uporabljamo vse leto.