Vzdrževanje in obnova peščenih teniških igrišč

 

Pri izdelavi zaključnih slojev peščenih teniških igrišč se uporabljajo bodisi opečnati zdrob - mleta opeka ali peščeni materiali naravnega izvora (Tennenrot, Canada Tenn).
Peščena igrišča zahtevajo stalno vzdrževanje, omejena pa je tudi doba uporabe. Ta traja cca. od aprila do oktobra oziroma zunaj obdobja zmrzovanja tal.
 
Blisk servis d.o.o. vam nudi kvalitetno spomladansko ureditev in obnovo peščenih teniških igrišč.
 
 

Spomladanska ureditev teniških igrišč

 

 

Zunanja peščena teniška igrišča moramo pred začetkom igralne sezone vsako leto urediti za uporabo.

Dobra spomladanska ureditev peščenega igrišča je izrednega pomena za kvaliteto igrišča preko celotne sezone. V primeru nestrokovne priprave igrišča pred začetkom sezone obstaja velika verjetnost, da takšno igrišče ne bo zadostilo potrebam in željam uporabnikov - igrišče bo premehko, črte se bodo stalno dvigovale. Tovrstne težave se lahko pojavljajo skozi celotno sezono.
 
Kdaj in  kako izvesti kvalitetno spomladansko ureditev peščenega teniškega igrišča?
 
Zelo pomembno je, da se pri odločitvi, kdaj začeti z urejanjem igrišča, ne prenaglimo, kajti vsaka večja zmrzal nam bo utrjeno igrišče spet omehčala in povzročila dodatno delo in stroške.
 
 
 
 

Okvirni opis  spomladanske ureditve peščenega teniškega igrišča :

 
 
 
Odstranimo plevel in mah, listje in vse ostalo, kar se je na igrišču nabralo čez zimo. Pri odstranjevanju plevela in mahu pazimo, da ne poškodujemo igralne površine. V celoti odstranimo odvečni opečni zdrob - najboljše z motorno krtačo, odstranimo odvečni opečni zdrob , ki se je nabral pod črtami, črte po potrebi napnemo, izravnamo in  utrdimo .
 
 
Zelo pomebno je  da izravnamo neravnino za osnovno črto. S tem bomo dosegli boljšo vodopropustnost tega dela igrišča in bistveno zmanjšali izgubo igralnih dni , ko se po deževju na teh mestih dolgo zadržuje voda, istočasno pa bomo zmanjšali nevarnost poškodb igralcev. 
 
Na primerno vlažno igrišče dodamo ustrezno količino suhega opečnega zdroba (cca 1.200 - 1.500 kg ), najprimernejša granulacija je 0-2 mm.
 
V primeru sanacije  neravnin globjih od 5 mm ta mesta najprej pregrabimo, s tem pa dosežemo boljšo sprijemljivost dodanega opečnega zdroba s staro podlago.
 
Utrjevanje igrišča je najpomebnejši postopek v procesu spomladanske ureditve peščenega teniškega igrišča.
Dovolj navlaženo igrišče utrdimo s primernim valjarjem, katerega optimalna  teža je 300 - 500 kg.
 
Valjarji, ki se uporabljajo v gradbeništvu niso primerni za utrjevanje peščenih teniških igrišč, prav tako ne ročni valjarji s premajhnim premerom valja in premajhno težo. Utrjevanje peščenih teniških  igrišč s takimi valjarji lahko povzroči dolgotrajne posledice na teniškem igrišču.
 
Na koncu za  zaščito proti prekomernemu pojavljanju mahu igrišče posolimo.

Ob ugodnih vremenskih razmerah pričnemo igrišče uporabljati 3-5 dni po zaključku spomladanske ureditve.
   
 
Za izvedbo nudimo 14 dni garancije, ki pa ne velja za zmrzal, vremenske ujme in vandalizem.
 
 

 

 

Obnova peščenih teniških igrišč

 

Obnova peščenih teniških igrišč -  baloni, dvorane 

Neprekinjena uporaba peščenih igrišč lahko pozroči, da igralna površina postane pretrda, na vrhu se ustvari trda plast, neprepustna za vodo, ki predstavlja pravo nevarnost za igro. Podlago je treba vsako leto razrahljati  in material "pofrezati", da dobi pravo granulacijo. Dodamo manjkajoči material in igrišče utrdimo tako, da je primerno za igro.
  


  

Nevzdrževana igrišča

Obstajajo različni razlogi, zakaj se teniškega igrišča dlje časa ne vzdržuje. Taka igrišča so praviloma preraščena z mahom in plevelom ter popolnoma neuporabna in zahtevajo večji poseg, da jih usposobimo za uporabnost. V najhujših primerih je potrebno zamenjati celotno igralno površino.

 

 

Vremenske ujme

Tudi vremenske ujme so lahko razlog, da je potreben večji poseg za obnovo peščenega teniškega igrišča. Sem štejemo predvsem pojav popljavljanja igrišč in močan veter.
Obnove tako poškodovanih igrišč se lotimo glede na obseg poškodb.